Bæring av baby

Snart et halvt år har gått siden jeg skrev et innlegg om å dra på jakt med baby. Siden den gang har det blitt bært omtrent daglig, og jeg har blitt helt frelst av bæring av baby, riktig bæring som er best for mitt barn. Mitt ønske med dette innlegget er å nå ut til flest mulig med litt info om ergonomisk bæring.

Jeg, som mange andre startet bærekarrieren med en god gammeldags babybjørn. Dette er en bæresele som ikke er ergonomisk. Den er veldig belastende på barnets hofter og rygg, og i tillegg fikk vi som bar veldig vondt i ryggen. Hvorfor bruke disse, når det finnes så mange andre og gode alternativer på markedet? Både av ergonomiske bæreseler, elastiske sjal, slynger osv, som som støtter barnets rygg, rumpe og lår helt frem til knehasene, på en mye bedre måte enn hva uergonomisk bæretøy gjør.

Lenge har holdningen vært at babyer skal ligge mest mulig for seg selv og helst ikke bli båret mye. Denne holdningen har vært bunnet i en ubegrunnet redsel for å skjemme bort barnet. Men barn kan jo selvfølgelig ikke skjemmes bort på nærhet. Med godt bæretøy kan man ha barnet på magen, hofta eller på ryggen, og fremdeles ha armene fri til å gjøre husarbeid eller andre ting. Dersom man bruker ergonomisk bæretøy kan man bære i timer av gangen hvis man vil – på mage eller rygg. Alle foreldre vet jo at man ofte må bære og bysse på de små, også når man egentlig ikke har hender til rådighet. Da er det så greit å kunne henge på seg babyen og ha hendene fri. I tillegg nyter babyene å være i bæretøyet.

3359790

En visuell guide til riktig bæring: 1. Sjalet gir støtte fra kne til kne. 2. Knærne er høyere enn rompa og former en M sett forfra. 3. Bekkenet er vippet inn og ryggen til bærebarnet former en C sett fra siden. Etter hvert som barnet blir større blir dette mindre utpreget.

babybjorn vs ergo

Anatomisk illustrasjon over hvordan hofteleddet blir belastet i de to forskjellige typene bæreseler. Til venstre ser dere at beina henger rett ned, Ingen støtte frem til knehasen, støtten under rumpa, stopper ved bleiekanten, når beina henger rett ned, vil heller ikke ryggen få riktig krumning, men mer svai. Her er 2 bilder fra da vi startet med bæring, uvitende om dette i babybjørn.

14089156_1412514795431424_8015216321942848380_n

babybjorn vs ergo

Uansett, vi har båret siden begynnelsen – nå har Therona blitt 7 mnd. Hadde det ikke vært for bæring hadde jeg ikke kunnet dra på jakt, trene hunder eller gå tur i skogen hvor jeg liker meg. Det er ingen tvil om at Therona også er veldig fornøyd med det. Hun blomtrer opp når vi tar fram bæretøyet. Hun blir helt rolig og avslappet når hun blir bært, og foretrekker en dupp i sæla. Her kommer noen bilder med ergonomisk bæring. Nå bærer vi i Boba Air, Boba 3G og noen ganger i sjal.

FullSizeRender (3)

FullSizeRender (4)

IMG_4117

FullSizeRender (5) FullSizeRender (6) IMG_4129

IMG_4925

IMG_6685

FullSizeRender (2)

IMG_6743

IMG_6914

IMG_6953

Håper dette kan være til hjelp for noen, og kanskje en inspirasjon for å bære mer. Skulle du ha noen spørsmål finnes det veldig god hjelp å få i Norsk Bæregruppe på facebook.

Hilsen fra Viola